Categorii: Articolele

Durere de călcâi – Simptome multiple de durere

Rate this post

Picioarele sănătoase ne poartă prin viață, în fiecare zi. Pentru un mers sănătos, piciorul se rostogolește pe călcâi și pe vârful piciorului. Dacă te doare călcâiul, mersul pe jos devine o povară. Fie că este vorba de o durere neplăcută la apăsare, de o durere înjunghiată sau înțepătoare atunci când faceți un pas sau când vă odihniți – durerea de călcâi, numită și tarsalgie, este un simptom care poate apărea în cazul diferitelor boli. În funcție de gravitate, chiar și simplul mers pe jos provoacă mari dificultăți pentru cei care suferă.

Modul în care este tratată durerea de călcâi depinde de ceea ce o declanșează. Prin urmare, sunt disponibile diferite măsuri terapeutice pentru aceasta.

Află aici despre durerea de călcâi, ce se întâmplă mai exact și cum se poate proceda la diagnostic și tratament!

Durere de călcâi – ce?

Durerea de călcâi se poate manifesta în diferite moduri. De exemplu, unii pacienți suferă de dureri la debut, care apar după ce stau jos sau se întind îndelung și se ameliorează odată cu mișcarea. Această durere poate fi ușoară sau poate însemna că primii pași pot fi făcuți doar șchiopătând.

Cu toate acestea, durerea de călcâi poate lua, de asemenea, forma unei dureri de presiune sau poate fi resimțită ca o durere înjunghiată care se extinde în zona mijlocului piciorului. Unii pacienți raportează dureri de călcâi în repaus, cu o calitate surdă sau apăsătoare. Cauza acestei dureri poate fi foarte diferită.

Durerea de călcâi poate fi declanșată de supraîncărcarea și de încărcarea incorectă a picioarelor:

  • Inflamația tendoanelor, de exemplu a tendonului lui Ahile (achillodinia) sau a tendonului plantar (fascitis plantaris);
  • Pintenul călcâiului (pinten calcaneu);
  • călcâiul lui Haglund, o inflamație a călcâiului cu un ganglion;
  • Deformități ale piciorului: picior îndoit, picior plat și picior plat;
  • reumatism și boli metabolice; sau
  • Tulburări circulatorii.

Aflați mai multe despre diferitele cauze ale durerii de călcâi acum

Cea mai frecventă cauză a durerii în zona călcâiului este inflamația tendonului lui Ahile, Achillodynia. Acest lucru este cauzat în principal de efortul excesiv. Încălțămintea nepotrivită poate favoriza, de asemenea, apariția tendinitei lui Ahile.

Inflamația tendonului lui Ahile se manifestă printr-o durere înjunghiată în călcâi, care se agravează în timpul activității fizice. Tendonul afectat este, de asemenea, îngroșat și sensibil la presiune.

În cazul fasciitei plantare, placa tendinoasă a tălpii piciorului este inflamată. Călcâiul devine apoi sensibil la presiune și doare atunci când face un pas.

O inflamare a tendonului atașat la osul călcâiului duce, de asemenea, la dureri de călcâi. Această inflamație apare adesea în combinație cu un așa-numit pinten de călcâi. Pintenul calcaneu este un proces osos care se formează pe osul călcâiului, la baza tendonului plantar. Atașamentul tendinos inflamat al tendonului plantar (pintenul superior al călcâiului) sau al tendonului lui Ahile (pintenul inferior al călcâiului) se calcifiază.

În cazul în care piciorul este suprasolicitat sau încărcat necorespunzător, țesutul din zona tălpii piciorului din jurul pintenului calcanean poate deveni inflamat. Femeile de 50 și 60 de ani, în special, suferă de dureri de călcâi plantar cauzate de un pinten de călcâi. De obicei, simptomele apar dimineața, după ce te trezești. Cei afectați descriu durerea ca pe o înjunghiere sau o împușcătură.

Pintenul călcâiului lui Haglund este un ganglion osos de pe partea superioară a călcâiului. Inflamația țesutului înconjurător apare, prin urmare, la câțiva centimetri deasupra inserției tendonului lui Ahile.

Picioarele plate pot fi pronunțate în diferite moduri. Picioarele plate sunt deformări congenitale sau dobândite ale piciorului. De exemplu, un tendon lui Ahile scurtat poate cauza o deformare, iar ligamentele, mușchii și țesutul conjunctiv supraponderali sau slabi pot duce, de asemenea, la deformări ale piciorului. În funcție de gravitate și de cauză, restricția de mișcare apare destul de devreme. Prin urmare, durerea de picior sau de călcâi poate fi resimțită la mers sau la alergare.

Reumatism

Cauza durerii de călcâi nu se găsește întotdeauna direct în picior. De exemplu, durerea de călcâi de dimineață la ambele picioare este un simptom major al bolii reumatice a lui Bekhterev. Reumatismul, sau mai exact alte boli reumatice, pot afecta și ele picioarele și pot provoca dureri de călcâi.

Fundalul durerii reumatice la nivelul piciorului și călcâiului sunt procesele inflamatorii. Durerea reumatică de călcâi este tratată împreună cu boala de bază, reumatismul.

Boli metabolice

Bolile metabolice, cum ar fi guta și diabetul zaharat, pot declanșa, de asemenea, dureri de călcâi. În timp ce nivelul acidului uric din sânge este ridicat în cazul gutei, diabetul zaharat se manifestă prin niveluri excesiv de ridicate de zahăr în sânge. Ambele boli pot provoca leziuni ale tendoanelor, oaselor și țesuturilor moi sau ale pielii și, prin urmare, pot duce la dureri de călcâi.

Tulburare circulatorie

O altă cauză sistemică a durerii de călcâi este boala arterială periferică (PAVD). Aceasta este o ocluzie progresivă a vaselor de sânge arteriale de la nivelul brațelor sau picioarelor. Din cauza acestei stenoze, picioarele nu mai sunt alimentate cu suficient sânge bogat în oxigen. Principalul simptom al bolii ocluzive arteriale periferice este durerea la nivelul gambelor și al picioarelor în timpul mersului.

Deoarece majoritatea cauzelor durerii de călcâi se găsesc în sistemul musculo-scheletal, ortopedul este persoana de contact potrivită. El se ocupă de malformațiile și bolile sistemului musculo-scheletic și poate ajunge la fondul plângerilor.

În acest scop, el întreabă tipul și localizarea exactă a simptomelor în cadrul unui interviu anamnestic. Sunt de interes atât severitatea durerii, cât și factorii declanșatori sau factorii care accentuează simptomele. De asemenea, medicul întreabă despre orice leziuni sau boli anterioare care ar putea afecta oasele, mușchii sau tendoanele.

În timpul examinării fizice ulterioare, ortopedul evaluează constituția pacientului, precum și mersul și poziția în picioare. Reflexele musculare la nivelul picioarelor și al picioarelor, precum și pulsațiile picioarelor și examinările neurologice oferă indicii suplimentare cu privire la cauză.

Diferite proceduri pot fi utile în stabilirea unui diagnostic. Cu ajutorul ultrasunetelor și al razelor X, medicul poate examina mai îndeaproape structurile piciorului. Imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) este, de asemenea, potrivită pentru clarificarea durerii de călcâi, mai ales dacă aceasta apare în legătură cu modificări osoase neclare.

În cazul în care există suspiciunea unei boli sistemice subiacente, ortopedul poate trimite pacientul la un alt specialist, cum ar fi un neurolog, un internist sau un reumatolog.

Tratamentul durerii de călcâi depinde în principal de cauza disconfortului

  • În cazul în care durerea se datorează unei suprasolicitări acute, ar trebui să o luăm mai ușor și să evităm activitățile lungi și solicitante din punct de vedere fizic. Compresele răcoritoare pot reduce, de asemenea, durerea.
  • Dacă durerea de călcâi este cauzată de o poziție greșită a piciorului, aceasta poate fi tratată cu ajutorul unor tălpi speciale. Acestea corectează malpoziția și, astfel, ameliorează durerea. Pernele de călcâi, tocurile sau manșetele pentru picioare oferă o ușurare nu numai pentru călcâiul dureros, ci și pentru întregul picior.
  • Dacă tendinita este de fond, analgezicele antiinflamatorii și reducerea încărcăturii vor fi de ajutor. Pe lângă o pauză de la antrenament, întinderea atentă, dar regulată, a mușchilor și tendoanelor gambei ajută, de asemenea,.
  • Un pinten de călcâi poate fi tratat și cu terapie cu unde de șoc sau cu injecții cu Botox.

În plus, puteți cere medicului dumneavoastră sau fizioterapeutului să vă arate exerciții de mișcare și de întindere care o pot atenua. În special în cazul afecțiunilor cronice, pot fi utile fizioterapia, masajul țesutului conjunctiv sau alte metode de tratament fizioterapeutic.

Durerea de călcâi cauzată de o boală reumatică sau metabolică este tratată sistematic de către un medic. În funcție de cauză, pot fi luate în considerare diferite terapii medicamentoase. Printre acestea se numără, de exemplu, medicamentele antiinflamatoare, cum ar fi cortizonul sau analgezicele din grupul medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene.

Intervenție chirurgicală

Medicul îndepărtează proeminența osoasă prin endoscopie. Procedura în sine este minim invazivă și face parte din domeniul chirurgiei piciorului. Este deosebit de important ca pintenul de călcâi să fie îndepărtat complet și ca pacientul să beneficieze de îngrijire completă după operație pentru a evita reapariția pintenului.

În unele cazuri, se recomandă, de asemenea, ajustarea dietei. Dacă suferiți de diabet, de exemplu, ar trebui să evitați carbohidrații ușor digerabili, cum ar fi cei care se găsesc în produsele din făină albă. Dacă durerea de călcâi se datorează unei boli de gută, evitarea alimentelor care conțin purine, cum ar fi legumele sau organele comestibile, poate preveni simptomele. În cazul bolilor metabolice sau al reumatismului, se recomandă sfaturi dietetice speciale cu combinații individuale de alimente.

Radu Niculăiță

Dr. Radu Niculăiță este absolvent al Universității de Medicină si Farmacie ”Carol Davila” București și de 5 ani specialist în Ortopedie și Traumatologie. Pasiunea pentru sport l-au determinat să adopte metodele și practicile cele mai moderne din domeniul Medicinii Regenerative, oferind pacienților posibilitatea unei recuperări rapide și prelungirea / menținerea articulațiilor sănătoase cât mai mult timp. A fost implicat în programe de cercetare pentru reconstrucția ligamentului încrucișat anterior folosind allogrefe și biomateriale, aplicații clinice ale chirurgiei asistate de computer în artroze, coordinator local al Spine Experts Group. Competenta in ecografie musculo-scheletala ii permite confirmarea rapida a unor diagnostice si efectuarea de proceduri ghidate ecografic.

Postări recente

Zinamax recenzii, contraindicații, efecte secundare. În cazul în care pentru a cumpăra Zinamax Amazon preț în farmacii, sau pe site-ul oficial?

Denumirea medicamentuluiZinamax 💊Compoziția produsului✔Extract de trandafir, complex de vitamine, lactoferrină, extract de frunze de ștevie, extract…

1 an în urmă

ManBuilder recenzii, contraindicații, efecte secundare. În cazul în care pentru a cumpăra ManBuilder Amazon preț în farmacii, sau pe site-ul oficial?

Care este numele medicamentului?ManBuilder💊Ce este în amestec?✔Vitamine, minerale și ingrediente pe bază de planteSunt capsulele…

1 an în urmă

Shark Motion: recenzii, contraindicații, efecte secundare. În cazul în care pentru a cumpăra Shark Motion: prețul Amazon în farmacii, sau pe site-ul oficial?

Denumirea produsuluiShark Motion💊Compoziția produsului✔Extract de cartilaj de rechin✔Colagen✔Glucozamină✔Chodroitin✔Extract de turmeric✔Un complex de ierburi vindecătoare  Preț189…

1 an în urmă

ActioComfort comentarii, contraindicații, efecte secundare. În cazul în care pentru a cumpăra ActioComfort Amazon preț în farmacii, sau pe site-ul oficial?

TitluActioComfort💊Preț179 RON💰Cum să o luați?➡Aplicați o cantitate mică de cremă pe zona cu probleme și…

1 an în urmă

Elesse Cream, recenzii, contraindicații, efecte secundare. În cazul în care pentru a cumpăra Elesse Cream Amazon preț în farmacii, sau pe site-ul oficial?

Denumirea produsuluiElesse Cream💊Efectul✔Conferă pielii un plus de elasticitate;✔Îndepărtează liniile fine și ridurile;✔Menține tonusul pielii;✔Elimină petele.Riscuri…

1 an în urmă

Moring Slim recenzii, contraindicații, efecte secundare. În cazul în care pentru a cumpăra Moring Slim Amazon preț în farmacii, sau pe site-ul oficial?

TitluMoring Slim💊ProducătorNoble HealthCompoziție✔Orz verde ✔Garcinia cambogia ✔Antioxidanți ✔Vitamine ✔ZincEfecte➡Oferă un sentiment de sațietate ➡Stimulează metabolismul…

1 an în urmă