Categorii: Articolele

Prostatita: simptome și tratament

Rate this post

Unii bărbați se supun la diverse controale pentru a se feri de apariția ei, în timp ce mulți alții se tem și ignoră semnele: este ea, prostatita. Haideți să aflăm simptomele și tratamentele de știut!

Prostatita este o inflamație a prostatei, glanda din sistemul urogenital masculin responsabilă de producerea secreției prostatice (o componentă a lichidului seminal împreună cu sperma).

Majoritatea bărbaților cu prostatită, chiar dacă au simptome dureroase și evidente, preferă să ignore problema și cred că mai devreme sau mai târziu aceasta va dispărea de la sine.

În realitate, dacă este subestimată și neglijată, poate duce la o agravare a inflamației și, astfel, la compromiterea sănătății.

Ce poate provoca prostatita?

Inflamația care implică glanda prostatică poate fi cauzată de o serie de afecțiuni mai mult sau mai puțin grave (adesea nu sunt ușor de recunoscut, deoarece sunt simultane).

Se poate vorbi de prostatită bacteriană atunci când inflamația este legată de o infecție de natură bacteriană (de exemplu Escherichia coli, Enterobacteria și Staphylococcus) favorizată de diverși factori: sistem imunitar slab, igienă deficitară, fumat și abuz de alcool, sedentarism și alimentație deficitară.

Acest tip de prostatită poate avea și cauze sexuale, în sensul că actul sexual neprotejat favorizează fluxul de bacterii din uretră spre prostată.  

În orice caz, se poate vorbi de prostatită acută sau cronică, în funcție de durata inflamației: „acută” când este un episod izolat, tranzitoriu, și „cronică” când durează luni și ani între convalescențe și recidive.

În schimb, prostatoza sau prostatita abacteriană este o inflamație care nu este legată de o infecție, dar ale cărei cauze nu sunt clar evidente. Factorii predispozanți par să includă stresul, constipația, problemele imunitare, anxietatea și hemoroizii.

Prostatita: simptome comune și caracteristice

Cum să vă dați seama dacă aveți prostatită? Fiecare tip de prostatită are simptome caracteristice, dar toate au în comun durerea perianală și suprapubiană, arsuri în gland, nevoia frecventă de a urina, arsuri în timpul urinării, senzația de golire incompletă a vezicii urinare și prezența sângelui în spermă.

În plus față de aceste simptome, în cazul prostatitei acute, există dureri localizate în apropierea prostatei, în zona inghinală și în partea inferioară a spatelui; o nevoie urgentă de a urina însoțită de durere, urme de urină și contracții dureroase; durere în timpul ejaculării și febră foarte mare.

În cazul prostatitei bacteriene cronice, pe de altă parte, simptomele comune sunt asociate cu dureri în zona pelviană, zona genitală și în partea inferioară a spatelui; nevoia de a urina frecvent însoțită de urgențe nocturne și jeturi neregulate și intermitente de urină; durere și prezența urinei în ejaculare; și febră.

Apoi, există un alt tip de prostatită numită asimptomatică, deoarece nu are un tablou simptomatologic inițial, cu excepția unor urme de inflamație în secreția prostatică și în spermă. Numai anumite examinări clinice (tampon uretral, test de sânge și examinare a materialului seminal) pot diagnostica acest tip de problemă.

Prostatita: tratamente și terapii naturale

Inflamația glandei prostatei este mai frecventă decât s-ar putea crede și afectează din ce în 

ce mai mult bărbații cu vârste cuprinse între 40 și 70 de ani. Dar cum se tratează prostatita?

Nutriție

Este posibil să se gestioneze prostatita prin alimentație, încercând să se consume alimente bogate în antioxidanți și evitând acele alimente care ar putea agrava inflamația vezicii urinare și a prostatei.

Pe de o parte, compușii antioxidanți dezvoltă o acțiune antiinflamatoare foarte puternică, iar pe de altă parte, excluderea alimentelor „iritante” asigură faptul că recuperarea nu este afectată.

De aceea, este necesar să consumați multe fructe, legume, cereale integrale și pește gras și să beți din belșug (poate chiar să mâncați fructe diuretice, cum ar fi pepenele roșu).

Ce să nu mănânci pentru prostată? Lumină roșie pentru cafea, ciocolată, alcool, condimente, cârnați, fructe de mare, crustacee, pește gras.

Suplimente naturale

Ce trebuie să faci dacă ai prostata inflamată? Terapia se schimbă în funcție de cauza care stă la baza bolii, de la antiinflamatoare la antibiotice și suplimente naturale.

În ultimii ani, s-a acordat o atenție deosebită tratamentului prostatitei și simptomelor sale prin intermediul remediilor naturale, adică a formulelor care conțin excipienți complet naturali.

Încercările de a trata prostatita cu remedii naturale au dus la apariția unor produse eficiente, lipsite de riscuri și efecte secundare.

De exemplu:

Potencialex este un supliment care poate gestiona prostatita acută și cronică prin exploatarea anumitor ingrediente active cunoscute pentru proprietățile lor antioxidante și calmante;

Urotrin este capabil să facă față inflamației ușoare și simptomelor sale, precum și să ajute în terapia farmacologică datorită ingredientelor sale active de primă clasă.

Eremax are ca scop principal creșterea energiei sexuale la bărbații cu probleme de prostatită și, astfel, tratează zona psihologică în timp ce așteaptă efectele terapiei.

Concluzie

Prostatita este o afecțiune care nu trebuie niciodată neglijată, deoarece riscați să aveți consecințe mai grave și să vă pierdeți calitatea vieții.

Suplimentele naturale promit să vindece inflamația și să alunge acele simptome care vă compromit viața personală și profesională.

Deliu-Victor Matei

Prof. Dr. Deliu-Victor Matei - primul urolog roman care a efectuat peste 1000 de operații robotice cu platforma da Vinci. Formarea academica a realizat-o la Cluj (primii 5 ani) si a desavarsit-o la Roma, in 1991, pe langa Facultatea de Medicina si Chirurgie „Agostino Gemelli” a Universitatii Catolice „Sacro Cuore”. Specialitatea in Urologie a obtinut-o tot la Roma, in 1996, iar titlul de Doctor in Stiinte medicale (PhD) in 2013, pe langa UMF Iuliu Hatieganu din Cluj cu o dizertatie asupra subiectului „Implementarea chirurgiei minim-invazive intr-o tara in curs de dezvoltare”. Si-a format expertiza lucrand la Institutul European de Oncologie din Milano – Italia, obtinand o experienta deosebita in chirurgia uro-oncologica – dupa efectuarea a mai mult de 4000 proceduri incluzand PESTE 1000 DE INTERVENTII ROBOTICE cu platforma Da Vinci – Intuitive.

Postări recente

Zinamax recenzii, contraindicații, efecte secundare. În cazul în care pentru a cumpăra Zinamax Amazon preț în farmacii, sau pe site-ul oficial?

Denumirea medicamentuluiZinamax 💊Compoziția produsului✔Extract de trandafir, complex de vitamine, lactoferrină, extract de frunze de ștevie, extract…

1 an în urmă

ManBuilder recenzii, contraindicații, efecte secundare. În cazul în care pentru a cumpăra ManBuilder Amazon preț în farmacii, sau pe site-ul oficial?

Care este numele medicamentului?ManBuilder💊Ce este în amestec?✔Vitamine, minerale și ingrediente pe bază de planteSunt capsulele…

1 an în urmă

Shark Motion: recenzii, contraindicații, efecte secundare. În cazul în care pentru a cumpăra Shark Motion: prețul Amazon în farmacii, sau pe site-ul oficial?

Denumirea produsuluiShark Motion💊Compoziția produsului✔Extract de cartilaj de rechin✔Colagen✔Glucozamină✔Chodroitin✔Extract de turmeric✔Un complex de ierburi vindecătoare  Preț189…

1 an în urmă

ActioComfort comentarii, contraindicații, efecte secundare. În cazul în care pentru a cumpăra ActioComfort Amazon preț în farmacii, sau pe site-ul oficial?

TitluActioComfort💊Preț179 RON💰Cum să o luați?➡Aplicați o cantitate mică de cremă pe zona cu probleme și…

1 an în urmă

Elesse Cream, recenzii, contraindicații, efecte secundare. În cazul în care pentru a cumpăra Elesse Cream Amazon preț în farmacii, sau pe site-ul oficial?

Denumirea produsuluiElesse Cream💊Efectul✔Conferă pielii un plus de elasticitate;✔Îndepărtează liniile fine și ridurile;✔Menține tonusul pielii;✔Elimină petele.Riscuri…

1 an în urmă

Moring Slim recenzii, contraindicații, efecte secundare. În cazul în care pentru a cumpăra Moring Slim Amazon preț în farmacii, sau pe site-ul oficial?

TitluMoring Slim💊ProducătorNoble HealthCompoziție✔Orz verde ✔Garcinia cambogia ✔Antioxidanți ✔Vitamine ✔ZincEfecte➡Oferă un sentiment de sațietate ➡Stimulează metabolismul…

1 an în urmă