Articole

Home/Articole/

Profesor Dr. A.V. Ciurea, renumitul neurochirurg din România cu 23 de mii de operații pe creier realizate

Profesor Dr. A.V. Ciurea, renumitul neurochirurg din România cu 23 de mii de operații pe creier realizate

Ce regret aveți în viață?

Regret că nu mi-am dedicat mai mult timp cercetării. Am publicat prea puține cărți (35) și că experiența pe care am acumulat-o nu am împărtășit-o mai mult celor din jur.

Profesor Dr. A.V. Ciurea
Profesor Dr. A.V. Ciurea împreună cu Prof.Univ.Dr. Doru Tompea, după susținerea prelegerii inaugurale „Asemănarea anatomică a sistemului nervos dintre om și delfin (vărul nostru ancestral)” din cadrul sesiunii de comunicări științifice UPA Iași.

Înțeleg că ați ieșit din sistemul de stat. De ce ați făcut alegerea aceasta?

Este adevărat că pacienții mă caută. Am cazuri din țară, dar și din străinătate. Este momentul să lași loc liber altui neurochirurg tânăr și mai dornic de afirmare. Aceasta este legea firii și a naturii care trebuie respectată.

Cum vi se pare că arată azi sistemul medical din România?

Sistemul medical are performanțe cu totul deosebite, adevărate vârfuri în multe specialități: chirurgie endoscopică, chirurgia transplantului hepatic și renal, chirurgia oftalmologică. Desigur neurochirurgia actuală prezintă performanțe incredibile la nivel internațional.

Disfunctionalitățile din cadrul sistemului care apar frecvent se datorează lipsei de devotament, educației medicale și non comunicării din cadrul centrelor de primiri urgențe și unităților spitalicești.

Profesor Dr. A.V. Ciurea
Profesor Dr. A.V. Ciurea la ceremonia de acordare a titlului Visiting Professor la INI Center din Hanovra. Titlul a fost acordat de fondatorul INI, Prof.Dr. Madjid Samii

Ce îmi spuneți despre felul în care soarele afectează activitatea neuronală? În ce fel și cât de grav poate fi?

Din antichitate se cunoaște faptul că expunerea la soare este periculoasă, exemplul beduinilor din deșert care se ascund de soare este revelator. Actuala climă din România, cu raze UV este extrem de periculoasă pentru celule nervoase – neuroni. În orele de vârf, de caniculă, NU VĂ EXPUNEȚI LA SOARE – nici dumneavoastră, dar nici copiii dumneavoastră. Un număr mare de celule nervoase se distrug exact ca și cele de la nivelul tegumentelor.

Ce alți factori pot provoca daune cerebrale pe termen lung?

Stresul, cel mai nociv element pentru sistemul nervos, care poate fi comparat cu fenomenul de electrocutare.

În aceste condiții au apărut și fenomenele frecvente de epuizare nervoasă, atât de moderne, pe înțelesul tuturor fiind denumit SINDROM BURN OUT. La acesta se adaugă fenomenele conflictuale, suprasolicitarea, tracasarea, privarea de odihnă, dar și depresia.

Și ce mod de viață ar trebui să adoptăm pentru a avea parte de o „judecată” sănătoasă până la bătrânețe?

Noțiunea de „Tinerețe fără bătrânețe” o dorim cu toții. Pentru acest lucru, trebuie să respectăm cele zece porunci zilnice, pe care le-am menționat în mod repetat pe internet, la care se adaugă autocontrolul. Daca Dumnezeu ne-a dat creierul, trebuie să-l educăm și să-l folosim.

Vă vedeți la pensie? Cum ar trebui zugrăvit tabloul ca să vă placă această imagine?

Nu cunosc acest cuvânt de pensionar. Medicina nu este o disciplină contabilizată și pontată pe ore. Cu cât lucrezi mai mult, cu atât te menții, conform proverbului românesc: „Ești în treabă, toți te întreabă”.

Ce vă face fericit?

Ce mă face fericit? Toate lucrurile care aduc liniștea și curățenia sufletească. Menționez faptul că nu știu să înjur. Ar trebui să mă învățați.

Orice fel de discuție reprezintă un element de punere în valoare a cunoștințelor și de ridicare a IQ-ului, deci, o fericire continuă intelectuală.

Odată cu descărcarea intelectuală, întreg organismul va face un pas înainte spre viață, sănătate, tinerețe … fericire.

 

Articolul a fost preluat de pe site-ul:

https://life.ro/povestea-de-viata-si-de-cariera-a-unui-dintre-cei-mai-renumiti-neurochirurgi-din-romania-profesorul-dr-a-v-ciurea-un-tata-mi-a-spus-inainte-de-operatie-ca-daca-ii-va-deceda-copilul-ma-v/

One Response to “

Profesor Dr. A.V. Ciurea, renumitul neurochirurg din România cu 23 de mii de operații pe creier realizate

By Daniela Cucu din Ploiesti - 16 January 2020 Reply

UN OM care SI-A DEDICAT INTREAGA VIATA PROFESIONALA, salvarii CREIERELOR NOASTRE! Aceasta postare ESTE BINEVENITA pentru cei care NU IL CUNOSC PE ACEST MEDIC si care afla, de aici, VIATA UNUI OM OBISNUIT dar care, spre deosebire de multi dintre noi, ACORDA ATENTIE MAXIMA , FIECARUI OM DIN PREAJMA SA, indiferent de varsta, statut social sau profesional! IN FATA UNUI ASTFEL DE OM, ca DL. ACAD. PROF. DR. CIUREA, TREBUIE SA INGENUNCHEM TOTI ROMANII, SA NE INCHINAM CU EVLAVIE, ca in fata lui DUMNEZEU! Daca pe Dumnezeu nu il vedem, la propriu, in fata noastra, pe acest OM, IL VEDEM PERIODIC, SALVAND CREIERUL UMAN, DE LA PIEIRE! Si ce poate fi mai profund decat a putea patrunde in creierul sau in inima unui pacient? …
ALEASA PLECACIUNE, EXCELENTA A MEDICINII ROMANESTI care…. A PATRUNS SI IN CREIERUL MEU, ODAT`- cam cu peste… 40 de ani, in urma si si-a lasat acolo, AMPRENTA DE OM SI MEDIC EXCEPTIONAL! CREIERUL MEU NU POATE UITA ASTA!

Leave a Reply