Articole

Home/Articole/

Trecut, prezent și viitor în Neuroștiințe în anul centenar 2018

Trecut, prezent și viitor în Neuroștiințe în anul centenar 2018

Trecut, prezent și viitor în Neuroștiințe în anul centenar 2018

Cea de-a VI-a ediţie a Conferinţei de Neuroștiințe, care a avut loc la sfârșitul lunii octombrie, a marcat și Zilele Medicale ale Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. N. Oblu”, Iași într-o manifestare cu tema ”Trecut, Prezent și Viitor în Neuroștiințe în Anul Centenar 2018”. În cadrul evenimentului științific cu participare internațională s-au prezentat multiple aspecte ale patologiei neurochirurgicale, neurologice și oftalmologice.

În cadrul secțiunii de neurochirurgie au fost discutate aspecte legate de “Chirurgie spinală” (dr. Cezar Popescu), “Tratament endovascular în malformațiile vasculare” (dr. Nicolae Dobrin), cât și “Abordul tumorilor bazei craniului” (prof. dr. Ion Poeată). Un material care a suscitat multiple discuții a fost lucrarea intitulată “Fascinating Neuroanatomical Hipocamp Structure in Vincent Van Gogh (1853-1890) Painting” (prof. dr. A. V. Ciurea și colaboratorii).

Discuțiile s-au concentrat pe aspecte organizatorii administrative si perspectivele de cercetare, cu implementarea unor elemente de tehnologie extrem de modernă, obligatorii în neurochirurgie: Microscoape Opertorii, Sistemul O-ARM 2 de Radiologie, iar pentru viitor, introducerea Roboticii în neurochirurgie. De asemenea, în cadrul congresului, s-au efectuat demonstrații “live” în domeniul “Chirurgiei spinale”, folosindu-se aparatură modernă și complexă – Sistemul O-ARM 2.

Eforturile făcute de echipa managerială a Spitalului Clinic de Urgență “Prof. Dr. N. Oblu”, condusă de șef lucrări dr. Lucian Eva, reprezintă o contribuție majoră la transformarea acestuia într-un adevarat Centru de Neuroexcelență, atât prin implementarea de aparatură extrem de complexă și modernă, cât și prin deschiderea posibilităților operatorii și științifice pentru tinerii neurochirurgi.

Prof. Dr. Nicolae Ianovici a reușit adunarea într-un volum de excepție a tuturor elementelor științifice și istorice evolutive ale spitalului de neurochirurgie, dar și a principalelor somități din acest domeniu, care au participat la ridicarea constantă a centrului de neurochirurgie Iași.

Sesiuni științifice de interes major au fost de asemenea reprezentate de Masa Rotundă Cercetarea în Neuroștiințe în Centrul Universitar Iași, Cursul Național de Oftalmologie Clinică, Simpozion & Workshop Asistenți Medicali, Masă Rotundă Neurologie – Terapie Neurointervențională.

În domeniul neurologiei, prof. dr. Liviu Pendefunda a dezvoltat pe larg datele unor patologii neurologice cu achiziții recente pentru accidentul vascular-cerebral. În domeniul oftalmologiei, a fost prezentă în cadrul lucrărilor echipa formată din prof. dr. Dănuț Costin, prof. dr. Călin Tătaru, prof. dr. Mircea Filip, prof. dr. Speranța Schmitzer și prof. dr. Cătălina Corbu. La manifestarea științifică au fost prezenți peste 300 de specialiști, cărora li s-au alăturat reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, manageri de instituţii publice şi private din domeniul medical, reprezentanţi ai autorităţilor de sănătate la nivel local şi reprezentanţi ai asociaţiilor medicale interne şi invitaţi de seamă din ţară.

În concluzie, Centrul Universitar Iași, prin Spitalul Clinic de Urgență „Prof. dr. Nicolae Oblu” are o poziție remarcabilă în domeniul neuroștiințelor, pe de o parte prin coagularea celor trei specialități majore (neurochirurgie, neurologie și oftalmologie), cât și prin eforturile continue de dotare cu cele mai complexe aparate de imagistică și operatorii la nivel european. Cu ocazia Conferinței de Neuroștiințe s-a promovat și deschiderea noului Centru de Neuroexcelență din Iași, adaptat la cerințele moderne, actuale.

Dr. Andreea-Anamaria Idu, Medic rezident neurochirurg, Spitalul Universitar de Urgență București, Doctorand, UMF „Carol Davila”

Prof. univ. dr. Alexandru-Vlad Ciurea, Spitalul Clinic Sanador, Doctor în medicină, MSc., Dr. h. c. Mult.

Articolul a fost preluat de pe site-ul: http://www.politicidesanatate.ro/trecut-prezent-si-viitor-in-neurostiinte-in-anul-centenar-2018/

One Response to “

Trecut, prezent și viitor în Neuroștiințe în anul centenar 2018

By Daniela Cucu din Ploiesti - 28 November 2018 Reply

Eu raman MUTA, cand citesc TOATE POSTARILE D-lui Prof. Dr. Ciurea care mi-a salvat candva, viata! Desi are o varsta venerabila-peste 78 de ani de viata, inca mai participa la activitati stiintifice care au ca obiect de studiu- NEUROCHIRURGIA, profesia pe care o practica de peste o jumatate de veac! SUNTETI UN EXEMPLU PENTRU CEI TINERI (si nu e vorba numai de medici tineri, aici ci de tineri de diferite profesii), DOMNULE PROFESOR DR. IN NEUROCHIRURGIE! Cred ca NUMAI DVS. ATI ADUS IASIUL, LA UN NIVEL SUPERIOR din punct de vedere al cercetarilor in neurochirurgie, concurand cu celelalte centre de neurochirurgie din tara si din strainatate. TRECUTUL, PREZENTUL si VIITORUL in neurochirurgia nationala si mondiala, poarta amprenta numelui Dvs.!
VA MULTUMIM CA EXISTATI si CA NE ~VINDECATI~!

Leave a Reply