Articole

Home/Congres/

BREAKING NEWS ÎN NEUROCHIRURGIE

BREAKING NEWS ÎN NEUROCHIRURGIE

Al 43-lea Congres al Societății Române de Neurochirurgie (SRN) și al treilea Congres al Societății de Neurochirurgie Est-Europene (SeENS) au avut loc, în perioada 14-17 septembrie 2017, la Cluj-Napoca. La acest congres s-au înregistrat 498 de persoane- cel mai mare număr de participanți înregistrat vreodată la un congres de neurochirurgie în România.

”Nu numai numărul mare de participanți a fost o premieră pentru noi, ci și numărul extraordinar de abstracte trimise (195), aceste lucruri determinând comitetul științific să organizeze, în paralel, trei sesiuni pentru toate cele trei zile ale Congresului”, a declarat prof. univ. dr. MSC Alexandru Vlad Ciurea. Au fost organizate 30 de prezentări orale, grupate în șase sesiuni care au avut loc pe 14 și 16 septembrie. În cadrul acestor sesiuni, tinerii doctori sau chiar studenții la medicină au avut posibilitatea să-și comunice realizările în cercetarea științifică în cadrul unui congres internațional, cu scopul de a-și mări încrederea și curajul de a-și prezenta munca în fața unei audiențe mari și prestigioase. Acesta a fost un exercițiu util pentru dezvoltarea lor profesională, atât la nivel național, cât și internațional.

Lucrările științifice (81 în total) au fost grupate în 15 mari sesiuni, pentru ca neurochirurgii cu experiență în domeniu să-și poată releva rezultatele activității clinice, operatorii și cercetării în câmpurile lor de expertiză.

Timpul și spațiul având dimensiuni finite, unele lucrări au trebuit incluse în programul prezentărilor e-poster. Cele mai bune prezentări e-poster au fost premiate atât financiar, cât și prin oferirea de burse pentru viitoarea ediție organizată de SeENS în Split (Croația), în 2018 – „Drumul Mătăsii în Neurochirurgie” (Silk Road of Neurosurgery).

 

Simpozionul pentru personalul de îngrijire neurochirurgicală

Menținând inițiativa SeENS, a fost organizat, în cadrul Congresului de Neurochirurgie, Simpozionul pentru personalul de îngrijire neurochirurgicală, astfel încât specialiștii din domeniu să aibă posibilitatea să-și împărtășească experiențele cu colegii. În cadrul acestui simpozion, organizat pe 15 septembrie sub forma unei sesiuni paralele, au fost prezentate un număr de 17 prelegeri. Sesiunea s-a desfășurat în prezența a 93 de participanți. Îngrijirea neurochirurgicală joacă un rol cheie în evoluția de succes a pacienților și, de aceea, organizarea mai multor simpozioane de îngrijire ca parte a viitoarelor evenimente în neurochirurgie trebuie luată în considerare.

La finalul sesiunilor științifice din prima zi a congresului, Consiliul General SeENS a fost întrunit pentru a audia raportul președintelui SeENS, prof. Kesmir Rotim, despre primul curs de educație organizat de SeENS -„Walking the silk road” ce a avut loc în Croația, în perioada 17-20 august 2017.

Ceremonia de bun venit a fost organizată la Teatrul Național din Cluj-Napoca, unde președintele Congresului, prof. dr. Ștefan Florian, și primarul orașului Cluj-Napoca, prof. Emil Boc, au transmis un încurajator mesaj de întâmpinare. Cu această ocazie, s-au înmânat o serie de diplome de excelență unor personalități europene și internaționale din domeniul neurochirurgiei.

Contribuția esențială la acest congres a adus-o devotamentul și implicarea totală a board-ului SRN și, în special, a prof. dr. Ștefan Florian, care a constituit un model de ținută profesională și științifică.

 

Lucrări de specialitate

În acest context academic și științific, au impresionat lucrările despre shwanoame vestibulare cu rezultate excepționale de prezervare a nervului VII și VIII (prof. Madjid Samii, Germania), meningioamele de bază de craniu (prof. F. Tomasello, Italia), abordurile vasculare în anevrisme și malformații arteriovenoase  (prof. Yoko Kato, Japonia), rezultatele excepționale ale chirurgiei Parkinson-ului (prof. C. Raftopoulos, Belgia), chirurgia bazei craniului (prof. Christian Matula, Austria), posibilitățile de abord în chirurgia glioamelor cerebrale (prof. I. Solaroğlu, Turcia), chirurgia selară și paraselară (prof. F. Rudolf, Germania).

Un element deosebit l-au constituit multiplele dispute colegiale dintre abordurile în patologia anevrismală deschisă (open microsurgery –prof. dr. Ion Poeată și prof. dr. A.V. Ciurea) și tratamentul endovascular (dr. Dobrin, România și dr.Vitosevici, Serbia), ambele relevând posibilități prognostice din ce în ce mai favorabile. De asemenea, un alt capitol dezbătut pe larg l-au constituit importantele aborduri referitoare la patologia spinală, tumorală, degenerativă (dr. Cezar Petrescu, România) și traumatică (dr. Alberto Delitala, Italia).

Un loc major în acest congres l-au avut contribuțiile Societății Române de Neurochirurgie prin prof. dr. Ștefan Florian (malformațiile arterio-venoase, anevrisme, abordul glioamelor intracerebrale și meningioamele recidivante), prof. dr. Ion Poeată (rezultatele din patologia cavernoamele de trunchi cerebral), prof. dr. A.V. Ciurea (chirurgia vasculară și meningioamele de etaj anterior), prof. dr. Mircea Gorgan (managementul malformațiilor arteriovenoase și glioblastoame), conf. dr. Ples Horia (patologia vasculară cerebrală), dr. Ferry Stoica (Gamma Knife Surgery), S.L. dr. Dan Teleanu  (chirurgia cavernoamelor intracerebrale), S.L. dr. Horațiu Stan (neuroendoscopie cu procedee de ventriculocisternoscopie), dr. Adrian Bălașa (abordul glioamelor cerebrale), etc.

 

Cursuri pre – Congres

Ziua de 13 septembrie a fost dedicată celor 2 cursuri pre – Congres: Cursul Francez și workshopul de noțiuni de bază în Endoscopia Craniană Neurochirurgicală. Cursul Francez, aflându-se la a 22-a ediție și fiind organizat cu ajutorul Societății de Neurochirurgie în Limba Franceză (Societe de Neurochirurgie de Langue Francaise- SNCLF), a fost prezidat în acest an de prof. Evelyn Emery.

Workshopul precongres de endoscopie a fost organizat la Centrul de aptitudini practice și simulare în medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, Cluj Napoca, cu ajutorul unei companii private, care a oferit patru kituri Capabianca pentru chirurgie endoscopică endonazală și două kituri Lotta pentru ventriculo-cisterno-stomie, cât și modele de craniu. Cursurile au fost ținute de speakeri invitați precum: prof. Christian Matula (A.K.H. Viena, Austria), prof. Mustafa Berker (Ankara, Turcia), prof. Petar Vulekovic (Novi Sad, Serbia) si dr. Daniel Rotariu (Iași). Workshopul, la care au participat 30 de persoane, a fost prezidat de Șef de Lucrări Horațiu Stan (Cluj). Pe parcursul întregii zile, participanții au avut oportunitatea să exerseze diverse metode de endoscopie craniană, precum și să dobândească bazele acestor tehnici neurochirurgicale.

 

Young Neurosurgical Corner

Neurochirurgii tineri au avut un departament separat de afirmare – Young Neurosurgical Corner – în care s-au putut prezenta o serie de lucrări științifice, iar discuțiile și promoțiile au constituit un element stimulativ pentru actuala generație.

Congresul s-a încheiat în data de 16 septembrie. La ceremonia de închiere, observațiile oferite de prof. Madjid Samii, prof. A.V. Ciurea, prof. Tomislav Sajko și președintele congresului, prof. Ștefan Florian, au subliniat încă o dată înaltă calitate a tuturor manifestărilor științifice și sociale, precum și organizarea excelentă a congresului. ”Se poate concluziona că al treilea Congres al Societății de Neurochirurgie Est-Europene a fost unul dintre evenimentele științifice cu cea mai bună organizare de până acum.  Considerăm că cel de-al 43-lea Congres SRN și cel de-al treilea Congres SeENS au constituit un element de vârf în constelația neurochirurgicală europeană și chiar internațională. Putem afirma, în mod cert, nivelul de încadrare al neurochirurgiei române în societățile europene de înaltă ținută clinică, operatorie și științifică”, a declarat prof. A.V. Ciurea. (V.G.)

 

Articolul a aparut pe site-ul Politici de sanatate

http://www.politicidesanatate.ro/breaking-news-neurochirurgie/

One Response to “

BREAKING NEWS ÎN NEUROCHIRURGIE

By Daniela Cucu din Ploiesti - 23 October 2017 Reply

Pe “podiumul de prezentare” al acestor manifestari stiintifice din neurochirurgie, se afla permanent, ACEEASI PERSOANA care REPREZINTA CU CINSTE, STATUL ROMAN, de ani de zile: DL. PROF. DR. CIUREA! Este O STATUIE VIE A NEUROCHIRURGIEI, care se regaseste la orice manifestare in domeniu, de oriunde si oricand! MA PLEC IN FATA ACESTEI STATUI VII si II DORESC SA RAMANA OE VECI, DUMNEZEUL NEUROCHIRURGIEI ROMANESTI! Sunt mandra ca am avut ocazia de a-L cunoaste personal, pe Dl. Prof. Dr. Ciurea, cu peste…. 41 de ani, in urma! MI-A SALVAT VIATA si II MULTUMESC PENTRU ASTA!

Leave a Reply