Articole

Home/Articole/

Prof. dr. Vlad Ciurea, neurochirurg: „Nu recomand săriturile în apă de niciun fel“. Ce riscuri pot fi pentru creier”


Prof. dr. Vlad Ciurea, neurochirurg: „Nu recomand săriturile în apă de niciun fel“. Ce riscuri pot fi pentru creier”


„Este sigur că, pe caniculă, asupra creierului uman se produce o superagresiune solară. De ce se produce? Pentru că noi, prin superdezvoltarea aparaturilor, prin supraproducţia de oxid de carbon şi de gaze de eşapament, prin hiperindustrializare, am distrus stratul protector de ozon al planetei“, explică prof. dr. Vlad Ciurea, medic primar neurochirurg, directorul ştiinţific al Spitalului Sanador din Bucureşti. Distrugând acest strat, razele solare sunt mult mai periculoase pentru organismul uman.

Gaura din stratul de ozon de deasupra Antarcticii a început să afecteze, în urmă cu aproximativ zece ani, şi Australia, de exemplu. „Numărul cazurilor de cancer de piele a crescut foarte mult şi nu s-a ştiut de ce. În cele din urmă, şi-au dat seama că energia solară asupra Australiei este mult crescută faţă de anii anteriori. Şi atunci, s-a ajuns în modul cel mai corect la concluzia că organismul uman, deci şi creierul, este supus unei radiaţii solare foarte puternice, peste limitele noastre de suportabilitate“, mai spune neurochirurgul. 

De altfel, nici Europa nu este ferită de efectele nocive ale energiei solare. „Dovadă: aceste valuri de căldură şi valurile de radiaţii solare pe care nu le mai putem suporta, căldura atât de mare când stăm pe malul mării, dar şi pe malul unui lac precum Snagovul. Orele de vârf sunt între 12.00 şi 14.00“, adaugă prof. dr. Vlad Ciurea.

Marea „ne curăţă“ creierul

Chiar şi o expunere de scurtă durată la temperaturi caniculare şi la soare puternic determină organismul să lupte din răsputeri pentru menţinerea echilibrului şi a temperaturii. Creierul intră într-un proces de suprasolicitare. Practic, ne simţim mai obosiţi, ca după o zi de muncă sau ca după un efort intelectual deosebit. Doar din pricina efortului de adaptare pe care îl depune creierul. Nimeni nu spune să nu mergem la mare, precizează prof. dr. Vlad Ciurea: „Este foarte bine să ne bucurăm de mare. Sfatul meu, ca doctor şi mai ales ca neurochirurg, este: mergeţi la mare, plimbaţi-vă pe litoralul românesc şi folosiţi la maximum litoralul! Plimbarea în aer liber este plăcută pentru creierul nostru, la orele dimineţii, la fel şi alergatul pe malul mării, în acel val care te bate la picioare, în acel răsărit de soare, şi apoi, în a doua parte a zilei, de la ora 16.00-17.00 încolo, când briza mării este relaxantă pentru corp, pentru creier, iar zgomotul valurilor face foarte bine prin ritmicitatea lui“. Nu mai punem la socoteală că putem să facem şi masaj fără să vrem. „Se numeşte talasoterapie. Valul  care ne loveşte, ne curăţă nu doar la nivelul tegumentelor, ci la nivelul întregului organism – vascular, la inimă, şi cerebral“, precizează specialistul.

Umbreluţa nu ne protejează

Creierul este afectat chiar dacă în orele nepotrivite stăm pe plajă sub umbreluţă. „Există două probleme. Să zicem că am scăpat de căldura cea mare. Ne ajunge umbrela. Dar nisipul reflectă undele solare şi la fel şi apa. Constatăm că nici ocular nu suportăm acest lucru. Ne ia vederea imediat. Din nefericire, foarte multe familii vor ca, în acea săptămână cât stau la mare, să facă totul, dacă se poate la maximum. Să stea pe plajă tot timpul. Şi mai grav este că-şi expun copilul mai mult sau mai puţin îmbrăcat la orele de maximă activitate solară. Şi săracul copil ce face? Insolaţie!“, adaugă prof. dr. Ciurea. Ce este insolaţia? „Este un total dezechilibru şi suferinţă ale creierului şi apoi a întregului organism la expunerea de raze solare excesive şi de temperatură prea mare.“

One Response to “

Prof. dr. Vlad Ciurea, neurochirurg: „Nu recomand săriturile în apă de niciun fel“. Ce riscuri pot fi pentru creier”


By Daniela Cucu din Ploiesti - 18 August 2017 Reply

Nu am mai vazut marea, de foarte multi ani- peste.. 30 de ani. De curand, m-am intors de la mare! Am revazut-o cu emotii dar si cu bucurie! M-am intors sanatoasa, exact asa cum am plecat! Am tinut cont si voi tine cont, toata viata, de sfaturile D-lui Prof. Dr. Ciurea deoarece TRAIESC DATORITA DANSULUI! NU POT DECAT SA-I MULTUMESC! Mai mult, NU POT SPUNE deoarece…. AMUTESC, de emotie, de recunostiinta pe care i-o voi purta, toata viata mea D-lui Prof. Dr. Ciurea, pe care IL CUNOSC DE PESTE… 40 DE ANI! Problema este ca….. eu inca… mai sunt la mare, cu gandul si cred ca…. nu voi reveni prea curand, acasa desi fizic, m-am intors acasa, de peste… 24 de ore! Marea o mai simt, cu valurile ei, “mangaindu-mi” gleznele, delicat si relaxandu-ma!
MULTUMESC DOMNULUI PROFESOR DR. CIUREA CA MI-A DAT OCAZIA SA MAI VAD MAREA- TRAIESC SI GANDESC DATORITA DUMNEALUI! Il port in inima mea, toata viata! NICIODATA NU IL VOI UITA PE TANARUL MEDIC NEUROCHIRURG CARE MI-A SALVAT VIATA, CANDVA- IN ANUL 1976 (!!!!!!)

Leave a Reply