Articole

Home/Omagii/LAUDATIO – Profesorului Alexandru Vladimir Ciurea, Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” din Bucureşti

LAUDATIO – Profesorului Alexandru Vladimir Ciurea, Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” din Bucureşti

Pe 24.11.2010 Domnul Prof Dr Alexandru Vlad Ciurea a fost facut Doctor Honoris Causa al Universitatii “Petre Andrei” din Iasi. Mai jos se regaseste Laudatio si sunt publicate cateva poze de la eveniment.

Onoraţi membri ai Senatului Universităţii “Petre Andrei” din Iaşi,
Domnule Profesor Alexandru Vladimir Ciurea,
Doamnelor şi Domnilor,

„A fi neurochirurg înseamnă a reuşi să-l armonizezi pe Sisif cu Apollo”, spunea, într-un interviu recent, unul dintre cei mai înzestraţi neurochirurgi pe care i-a avut medicina românească şi pe care, astăzi, avem privilegiul de a-l avea printre noi în această Aulă. Într-o perioadă în care tabloul sistemului sanitar românesc pare mai degrabă desprins din picturile lui Goya, bucuria de a ne întâlni cu o personalitate precum domnul Profesor Alexandru Vladimir Ciurea ne oferă răgazul speranţei că nu e chiar totul pierdut. Şi probabil că acesta este darul cel mai de preţ pe care medicul Ciurea îl face, în fiecare zi, celor de lângă el: Speranţa. Pentru unii speranţa că vor trăi, că se vor bucura de cei dragi, iar pentru ceilalţi speranța că vor putea salva vieţi, multe vieţi, şi în limba maternă.

Domnul Alexandru Vladimir Ciurea s-a născut în Vaslui. Pentru că vremurile erau tulburi, familia a ales să se mute într-o zonă ceva mai ferită de pericolele războiului, la Braşov. Aici tânărul Alexandru Vladimir Ciurea va absolvi liceul “Andrei Şaguna”. Cum medicina era deja o tradiţie de familie, bunicii, unchiul şi mătuşa practicând-o cu mult suflet, această meserie a devenit curând cel mai aprig vis al său, căruia îi va dedica întreaga viaţă. În 1964 devine absolvent al Institutului de Medicină şi Farmacie din Bucureşti, iar în 1974 obţine titlul de doctor în medicină cu teza “Aspecte terapeutice actuale în adenoamele hipofizare”. Trei ani mai tîrziu, în 1979, în urma unui examen naţional pe care îl promovează de pe prima poziţie, devine medic primar neurochirurg.

Din 1988, medicul Alexandru Vladimir Ciurea conduce Secţia I Neurochirurgie din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă “Bagdasar-Arseni”, iar din 1997 este profesor de neurochirurgie şi îndrumător de teze de doctorat la Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” din Bucureşti. Începând cu anul 1999 devine preşedintele Societăţii Române de Neurochirurgie, iar din noiembrie 2007 este membru corespondent al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România. Doi ani mai târziu, în iunie 2009, devine membru titular al Academiei de Ştiinţe Medicale din România. Din 2008, Profesorul Ciurea prezideză Comisia Naţională de Neurochirurgie.

Contribuţiile sale într-una dintre cele mai dificile şi, în acelaşi timp, fascinante domenii ale medicinei, i-au adus Profesorului Ciurea, şi implicit neurochirurgiei româneşti, o largă recunoaştere internaţională. Astfel, din 2004 acesta ocupă funcţia de Vicepreşedinte al Societăţii Mondiale a Neurochirurgilor, iar din 2009 este “official visiting professor” în comisia educaţională a aceluiaşi for. În 2007 devine membru internaţional al Academiei Braziliene de Neurochirurgie, iar din aprilie 2008 este Vicepreşedinte al Academiei Multidisciplinaria Neurotraumatologica, după ce în 2004, în Pheonix – Arizona, se număra printre membrii fondatori ai acesteia. Începând cu luna mai a acestui an, Profesorul Alexandru Vlad Ciurea este şi Vicepreşedinte al Euroacademiei Multidisciplinaria Neurotraumatologica.

Colaborarea cu instituții prestigioase din străinătate nu se oprește însă aici, cercetătorul științific de gradul I Alexandru Vladimir Ciurea conducând sau fiind implicat în nu mai puțin de 18 proiecte de cercetare naționale și internaționale, în perioada 2000-2010. De asemenea, a inițiat colaborări cu universități de prestigiu din străinătate, printre care University of Virginia din Statele Unite ale Americii, Karolinska University din Suedia, Universitatea Marburg din Germania sau Universitatea Messina din Italia.

Numele său va rămâne în istoria neurochirurgiei românești nu numai prin miile de vieți care au renăscut din mâinile sale, ci și prin extraordinarele eforturi făcute pentru progresul acestei științe. Departamentului de Cercetare în Neuroștiințe al Spitalului Clinic Bagdasar-Arseni și primul Centru de Excelență în Neurochirurgie și Neurologie, dotat la cele mai înalte standarde internaționale, există acum în medicina românească, datorită Profesorului Ciurea. De asemenea, Profesorul deține și un brevet de invenție cu titlul ”Drena Unitub”, pentru un procedeu chirurgical folosit pentru tratamentul hidrocefaliei.

E o misiune aproape imposibilă să rezumi la câteva rânduri tot ce a semnat până acum Profesorul Ciurea în cartea de istorie a neurochirurgiei mondiale. Peste 80 de articole publicate în cele mai prestigioase reviste științifice ale lumii, dintre care 23 cotate ISI și alte peste 100 de articole apărute în publicații de specialitate românești. Ca și autor principal, Profesorul Alexandru Vlad Ciurea a semnat 27 de cărți, titluri importante pe care probabil nici un student care își dorește să urmeze această specializare, nu le-a ratat, dintre care amintim doar câteva: ”Patologia neurochirurgicală pediatrică” publicată la editura Academiei în 1980, volum distins cu premiul ”Gheorghe Marinescu” al Academiei Române; ”Craniofaringioamele”, carte distinsă în 2005 cu premiul pentru Tratate în Domeniul Medicinii, la Salonul Internațional de Carte; ”Traumatologia craniocerebrală”, care a primit în 2006 Diploma ”Carol Davila”; ”Managementul Sistemelor și Organizațiilor Sănătății”, o lucrare ieșită din tipar anul acesta și multe altele. Profesorul Ciurea este de asemenea coautor în 21 de tratate și monografii neurochirurgicale și neurologice, precum și autor în capitole de carte publicate în străinătate, dintre care menționăm: ”Postinfectious Hydrocephalus in Children”, publicat în ”Pediatric Hydrocephalus”; ”Cranial traumas in children”, în ”Practical Handbook of Neurosurgery from Leading Neurosurgeons”, volumul 2 sau ”Intracranial Hypertension”. Nu mai puțin de 10 publicații științifice internaționale prestigioase îl au în board-ul editorial pe, de-acum celebrul, neurochirurg român. Dintre acestea enumerăm doar câteva: ”Child’s Nervous System” din Germania; ”Surgical Neurology” din SUA; ”Neurosurgical Review”; ”Asian Journal of Neurosurgery” din Japonia.

De-a lungul carierei sale, profesorul Alexandru Vladimir Ciurea a fost distins cu nenumărate premii și medalii, ca o recunoaștere a ceea ce a însemnat munca sa pentru medicina românească și internațională. În 1995 International Biographical Centre, Cambridge îi acorda distincția ”International Who’s Who of Intelectuals”, iar în 2000 este distins cu Ordinul Național, Serviciul Credincios în grad de Comandor. Profesorul Ciurea este ”Doctor Honoris Causa” al Universității ”Dunărea de Jos” din 2001 și al Universității de Medicină și Farmacie din Chișinău ” Nicolae Testemiteanu” din 2008. În 2006 Universitatea Messina din Italia îi oferă medalia „STVDIORVM UNIVERSITAS MESSANAE”, în 2008 primește diploma de Excelență a Asociației Medicale Române, iar în 2009 i se înmânează premiul ”Vieții Medicale”. Românii și-au exprimat gratitudinea pentru medicul Ciurea oferindu-i diploma ”10 pentru România” în specialitățile chirurgicale.

Medicul Alexandru Vladimir Ciurea este, în același timp, mentorul și modelul a generații de studenți pe care i-a format. Printre meritele sale de dascăl, se numără continuarea școlii de neurochirurgie pediatrică inițiată de Prof. Constantin Arseni și Dr. L. Horvath, contribuind la dezvoltarea, modernizarea și implementarea acestei discipline. De numele Profesorului Ciurea se leagă, de asemenea, organizarea, de două ori pe an, în perioada 2001-2007, a cursurilor de educație medicală continuă în neurochirurgie, destinate atât rezidenților cât și medicilor primari și specialiști. Începând din anul 1999, este principalul organizator al Conferinței Naționale de Neurochirurgie cu participare internațională, a Cursului Francofon de Neurochirurgie și, odată la doi ani, a Cursului Româno-German de Neurochirurgie.

Universitatea ”Petre Andrei” din Iași a avut întotdeauna în profesorul Ciurea un prieten, iar comunitatea academică s-a bucurat anul acesta de privilegiul de a-l audia în remarcabila Conferință “Brain Disorder in Famous Personalities. Evergreen in Brain Activities”, care s-a desfășurat chiar în această Aulă.

Marele sociolog Petre Andrei, cel al cărui nume avem privilegiul de a-l avea pe frontispiciul instituției noastre, scria în cunoscuta sa lucrare ”Despre ideal. Despre fericire” că ”fericirea nu depinde numai de mărimea cantitativă a valorilor realizate, ci și de conștiința cu care ele au fost înfăptuite”. Dacă Petre Andrei avea dreptate, atunci Medicul și Profesorul Alexandru Vladimir Ciurea este cu siguranță un OM fericit.

În semn de recunoștință și mulțumire pentru tot ceea ce reprezintă neurochirurgul, profesorul, cercetătorul și omul Alexandru Vladimir Ciurea, propun Senatului Universității ”Petre Andrei” din Iași conferirea titlului de Doctor Honoris Causa.

Prof. univ. dr. Cristian Dinu POPESCU

###




One Response to “LAUDATIO – Profesorului Alexandru Vladimir Ciurea, Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” din Bucureşti”

By Daniela Cucu din PLoiesti - 29 November 2010 Reply

Felicitari!Felicitari! Felicitari!
Domnul Profesor Dr. Ciurea reprezinta o somitate pentru statul roman si sunt onorata ca am avut ocazia sa il cunosc, cu foarte multi ani in urma. As dori, daca aveti ocazia, ca astfel de “Laudatio” la adresa d-lui prof. dr. Ciurea, sa apara mai des pe paginile de Internet, si nu numai aici, pe acest blog (poate chiar si pe alte site-uri internationale). Intra-devar, este o mare valoare pentru statul roman, dar din pacate, ca numeroase alte valori care se afla in viata, pretuirea sa s-a produs la foarte multi ani dupa momentul in care a devenit profesor dr. in neurochirurgie: 36 de ani sunt din anul 1974, anul in care a devenit doctor in neurochirurgie. Nu oricine reuseste aceasta performanta: prof. dr. in neurochirurgie, la varsta de 36 de ani! Sa-l pretuim, sa-l pastram ca o valoare inestimabila a statului roman, de care ne dam seama, din pacate, atunci cand sanatatea noastra este in pericol si cand, vrand-nevrand, apelam la Maria Sa. Am crescut cu umbra acestui geniu in viata mea, am crescut indragindu-l pe fermecatorul tanar Ciurea si cu trecerea anilor, mi-am dat seama ca am la doi pasi de mine, la 60 de km, o mare valoare inestimabila: DL. PROF. DR. IN NEUROCHIRURGIE, CIUREA VLAD ALEXANDRU! Apreciati-l domnilor acum, cat timp se mai afla printre noi si mai poate sa ne purifice creierele, la propriu!
Cu deosebita stima si consideratie,

Leave a Reply